Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 11:22 - Отворената врата в полето на интернет
Автор: gosho568 Категория: Технологии   
Прочетен: 1243 Коментари: 1 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разкритията на бившият служител на тайните служби на САЩ Едуард Сноудън от миналото лято предизвикаха медийно цунами, което продължава да е активно и до днес. Самият Сноудън го подхранва, като продължава да предоставя на медиите допълнителна информация за различните проекти на разузнавателните служби.

Според едни от последните документи на Сноудън, публикувани от в. Guardian, американската Агенция за национална сигурност (NSA) събира големи количества информация от несигурни мобилни приложения и игри, като сред тях попада и популярната Angry Birds. Разбира се, създателите на повечето уличени приложения светкавично отрекоха каквото и да е съдействие на NSA или друга "азбучна" институция. От самата агенция пък вече съвсем спокойно обясняват, че не събират данни, които да не са достъпни по един или друг начин и сред генерираната информация няма такава за американски граждани или хора, които се намират на американска територия. Което според тях е напълно в реда на нещата.

Изгубени в оправданията

Разкритията на Сноудън засягат най-различни технологични компании. Техните реакции обаче са почти идентични. Всички отричат съзнателно да помагат на NSA, да дават достъп до сървърите си или до данни на потребители без конкретна съдебна заповед. Агенциитe пък не отричат, че събират информация, но уточняват, че това става със съдебно разрешение и контрол и само за определени цели извън територията на съответната държава, за която са отговорни.

В конкретния случай чрез прехващането на комуникациите между приложенията на мобилните устройства и техните сървъри NSA се е сдобивала с доста разнообразни данни. Действията на NSA са в рамките на закона, защото агенцията събира информация, която практически се обменя свободно в интернет. Тя не е защитена от приложенията, например чрез криптиране на връзката, и използва общи трасета, за които агенциите дори не трябва да изискват разрешение или да уведомяват технологичните компании.

Така институциите се сдобиват с най-различна информация като местоположение, идентификационен номер на устройството, дори пола на съответния потребител, както и най-различни други лични данни, въведени в съответното приложение. Всичко зависи от използваните от човек в даден момент софтуери и доколко те разполагат със сигурен канал за трансфер на данните си. Тази подробност всъщност трябва да насочи немалка част от вниманието към създателите на мобилните решения. Те трябва да започнат да обръщат доста по-сериозно внимание на нивото на сигурност на своите продукти, което се оказва доста по-ниско, отколкото може да се предполага.


Източник: capital.bg

image




Гласувай:
23



1. mt46 - Поздрав!...
09.02.2014 14:02
Сбъднаха се предсказанията в някои антиутопии... В САЩ има масово следене /интернетно, мобилно/ на обикновените хора... Това се обяснява като превантивни мерки за държавната сигурност, като превенция срещу тероризма...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536229
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939