Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 00:00 - 21 години от създаването на World Wide Web
Автор: gosho568 Категория: Технологии   
Прочетен: 2127 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
World Wide Web, на български се използва и терминът световна мрежа или само уеб, е хипертекстова система за обмен на мултимедийна информация, съхранявана на компютри, влизащи в състава на Интернет. Тези компютри се наричат мрежови сървъри (уебсървъри, web servers). Под мултимедийна информация се разбира съвкупност от текст, графични изображения, видеоклипове, звукозапис и анимация. В това отношение това е най-добрата услуга в Интернет.

Гръбнакът на уеб е използваният за пренос мрежов протокол HTTP с помощта на SSL или TLS протоколите, което го прави незаменим при уебтранзакции, изискващи повишено ниво на сигурност.

Началото на уеб е поставено в Швейцария през 1989 г. в Института за ядрени изследвания CERN от Тим Бърнърс-Лий, който предлага идеята за разпределената хипермедия. Днес той е ръководител на консорциума W3C (Word Wide Web Consortium), който изработва различни стандарти за уеб.

Информацията в уеб се представя чрез хипертекстови документи, наречени уебстраници (или просто страници, webpages), всяка от които се намира на сървър някъде в Интернет и се открива от клиента чрез електронния адрес на страницата (наречен URL).

Уебстраниците (често погрешно наричани „интернет страници“) се разглеждат чрез уеббраузър програма (накратко браузър, browser). Браузърите се свързват и обменят информация с уеб сървърите по специфични протоколи. Кой е конкретният протокол може да се разбере по началото на мрежовия адрес:

    * http:// — протоколът е HTTP. Портът по подразбиране, на който браузърите се опитват да се свържат със сървъра, е 80.
    * https:// — протоколът е HTTPS; при него предаваните данни са криптирани. Портът за свръзка по подразбиране е 443.

Често някои хора използват думата Интернет, вместо World Wide Web. Това е грешно, защото двете понятия са различни - първото означава световната компютърна мрежа, а второто - съвкупността от всички уеб сайтове (което всъщност е част от мрежата). Тази грешка е до голяма степен предизвикана от Microsoft, които използват термина Интернет за обозначаване на World Wide Web.



image



Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535919
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939