Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 16:41 - Мините под краката на Борисов тепърва ще гърмят
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 1785 Коментари: 5 Гласове:
22

Последна промяна: 21.11.2014 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Лагерите в Реформаторския блок не спират да воюват, при патриотите раздорът е въпрос на време

Автор: Димитър Ганев, политолог от Института за социални ценности „Иван Хаджийски“, специално за "Марица"

image

Много рано Патриотичният фронт взе да клати коалицията. Патриотите  се заканват да оттеглят подкрепата си за кабинета  заради зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, предложен от РБ , и в подобна реакция няма изненада. Факт е , че сега текат кадрови назначения във втория ешелон и ще бъдем свидетели на  подобни процеси. Още когато се сформираше управленската конструкция ГЕРБ и РБ, плюс АБВ в управлението и ПФ - подкрепяща партия, коментирахме, че подобна конфигурация е много сложна и лесно може да ерозира. В Реформаторския блок и в Патриотичния фронт партиите са много различни и бързо могат да настъпят конфликтни ситуации, на които вече сме свидетели. В Патриотичния фронт също мненията на съпредседателите са различни. Според Каракачанов не трябва да се оттегля подкрепата от кабинета „Борисов”. Това означава, че има вътрешно коалиционен раздор, какъвто съществува и в Реформаторския блок.

Не мисля, че ще бъдем свидетели на сериозен взрив в управляващата коалиция, който ще събори правителството  и ще вървим на предсрочни избори. За това е още е много рано. Но подобен тип малки мини под краката на Борисов тепърва ще гърмят. Това не вещае много добра перспектива за правителство, защото е опасно, ако правителството започне да се занимава повече със себе си, отколкото с управлението на страната. Основното предизвикателство пред кабинета ще е да успява да уреди своята подкрепа вътре в парламента, а това ще е задача с множество неизвестни и подобен тип скандали ще съпътстват целия живот на кабинета на Бойко Борисов.

В Реформаторския блок също има конфликтна ситуация и лагерите около ДСБ и СДС плюс ДБГ воюват един срещу друг. В  дясното пространство личните конфликти не са от днес и в случая не става дума само за постове. Това са натрупвани конфликти, противоречия и недоверие между двата лагери от доста време. В последните дни има възобновяване на един по-стар конфликт в Реформаторския блок. Разделителната линия между лагерите на Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски ясно си пролича в средата на септември, когато трябваше да бъде свикан конгрес и да бъде избран лидер на Реформаторския блок. Тогава не се стигна до избор на председател и тази задача беше отложена във времето. Конфликтът тогава беше потушен поради факта, че се намирахме в предизборна кампания и не трябваше да се говори за вътрешните проблеми на блока и  за вътрешното разделение между партиите. Още в нощта на изборите отново прехвърчаха искри между СДС и ДВГ от едната страна и ДСБ от другата. Радан Кънев беше категоричен, че няма да подкрепи правителство начело с Борисов, докато другият лагер зае обратната позиция - че няма да има претенции за това кой да оглави кабинета. Конфликтът беше туширан благодарение на компромиса, който направи Радан Кънев като се съгласи да подкрепи правителство на Борисов заради участието във властта на Реформаторите. Разцеплението обаче отново назря тези дни, когато започнаха да се раздават постове във втория ешелон. Конфликтът между двата лагера не е приглушен, а перманентно ще излиза на преден план. Вече сме казвали, че Радан Кънев има по-дългосрочен план за своите политически перспективи и те минават не единствено през участие в кабинета, а по-скоро през лидерство в дясното пространство след време. Докато лидерите на Движение България на гражданите и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски имат намерението да се включат в управлението, както и направиха, без да гледат в перспектива.

Ако подобни скандали продължат във времето, а неминуемо ще има такива, трудно ще оцелява кабинетът, защото ще се налагат много и взаимни компромиси. Това не задава добра перспектива за стабилността на управлението и лично аз не виждам как ще успеят да изпълнят задачите в програмата на правителство- провеждането на сериозни реформи в правосъдието, образованието, здравеопазването. Тежките реформи, които чукат на вратата, трябва да се случат по най-бързия начин и е необходима сериозна стабилност и политическа подкрепа в парламента. 

Разбира се, че при всеки сериозен конфликт премиерът Борисов ще има тежката дума, но трудно би могъл да влияе на процеси в другите партии. Кръгът около Кунева и Лукарски иска на всяка цена участие във властта и за тях напускането на кабинета би било абсолютна загуба.Все пак предполагам, че Борисов ще намери решение в сегашната ситуация с Патриотичния фронт, ще се направят взаимни компромиси и от двете страни.


Източник: marica.bg

Четете още на: www.marica.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BC%D1%8F%D1%82-news329432.html



Гласувай:
22



1. bliz - Кой е младия господин на снимката?
21.11.2014 17:16
Който ги разбира нещата е извън "играта".
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
21.11.2014 20:02
Да, това е положението... И все пак е за предпочитане пред еднолично управление...
цитирай
3. gosho568 - 1. blizbliz - Кой е младия господин на снимката?
21.11.2014 22:24
Авторът на статията... Точно така... така е в политиката! :)
цитирай
4. gosho568 - 2. mt46 - Поздрав!...
22.11.2014 14:00
Може да се каже... Въпреки че ГЕРБ-аджиите аз не ги предпочитам по ниакъв начин! Поздрави!
цитирай
5. ivesa - Трябва да гърмят мините,
22.11.2014 23:37
иначе става по-лошо.Страхът от влизането в минирано пространство е по-пречещ за постигане на съгласие между коалиционните партньори,отколкото самите мини.Ясно е,че са нужни сапьори.Ако не си ги осигурят,има риск от по- чести гърмежи.Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1534800
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939