Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2014 12:45 - Какви сметки прави Путин за Украйна
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 1516 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Ръководството на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна отказа да отложи референдума за независимост на региона, както призова предния ден руският лидер Владимир Путин.

Това е централна тема за руските медии днес.

В неделя местните хора ще гласуват за независимост на ДНР, а на 18 май ще се състои втори тур - допитване дали регионът да се включи в състава на Руската федерация, уточни местната агенция УРА-Информ.

Съседната Луганска област също не отлага референдума, насрочен за 11 май, информира "Обединената армия на Югоизтока".

Киев отхвърли насрочения референдум като незаконен, а според премиера Арсений Яценюк призивът на Путин за отлагане доказва, че Русия стои зад бунта в Източна Украйна. Русия отрича да е замесена в сепаратистките прояви в съседната страна.

Гласуването няма да е легитимно, отбелязал според "Утро" представител на ЕС, според когото "подобни неоторизирани референдуми не са демократични и може само да предизвикат по-нататъшна ескалация на конфликта".

Отказът на въстаниците от Източна Украйна да отложат референдума бе очакван, но не и финален акорд в комбинацията, изградена чрез изявленията на Владимир Путин от 7 май, пише "Взгляд".

Политиката на Русия спрямо Украйна не се промени - просто Москва издигна борбата си за тази страна на ново равнище. Тя фактически подкрепи референдума в бунтовните региони и накара Европа да признае очевидното: наличието на две противоборстващи страни в Украйна и заплахата от разцепване на държавата, се казва в материала.

Европа вече схвана, че Русия няма да отстъпи Украйна. Там всъщност вече скланят за компромис - създаване на някаква коалиционна власт, федерализация и неутралитет. Европа не иска да къса връзките с Русия, да прави блокада и да изпълнява стратегическия план на САЩ за обкръжаване на Русия.

Нещо повече, хората в Европа разбират все по-ясно, че твърдата политика на САЩ в Украйна цели по-специално да бъдат разрушени отношенията между Европа и Русия, които са сред гаранциите за бъдещото освобождение на европейците от англосаксонския контрол, добавя "Взгляд".

Предлагайки отлагане на референдума, Путин вероятно не се отказва от Югоизточна Украйна - просто си е направил добре сметката, предполага автор на "Правда".

Според текста лидерът на Русия може би се е разбрал със Запада Крим да бъде признат за руско владение срещу съгласие на Москва да се откаже от Донецк и Луганск. Освен това Путин вероятно цели да покаже на Запада, че украинският Югоизток не действа по нареждания от Русия.

А има шанс да става дума за чисто икономически сметки - Русия не може сега да поеме издръжката на още две украински области, защото поради рецесията ще бъдат застрашени социалните ангажименти на Кремъл пред руските граждани. При всяко положение се търси компромис, за да бъде избегната война между Киев и Москва, пише "Правда".

По публикацията работи: Петя Шекерлетова

Източник: Dnes.bg


image



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!...
09.05.2014 18:38
2 дни не съм следил новините... Добре е, че няма ескалация на на напрежението...
цитирай
2. gosho568 - 1. mt46 - Поздрав!...
11.05.2014 22:43
Да, дано няма! Искам всичко в Украйна да си бъде както през 2012 г. когато я посетих... и да мога пак да я посетя съвсем скоро както си беше тогава!!!
цитирай
3. kostadin - Интересно ми е как представители на ...
11.05.2014 23:00
Интересно ми е как представители на чужди държави могат да определят ,че допитванията до народа са незаконни.Смешници.
цитирай
4. mt46 - Дано!...
11.05.2014 23:18
Малко преди да дойде "демокрацията", бях в Киев на студентска бригада... Носех коняк - там той бе дефицит... В ресторант не пускаха всеки... :)
цитирай
5. gosho568 - 3. kostadin - Интересно ми е как представители на ...
11.05.2014 23:46
Дават си мнението, защото явно се засягат и техни интереси...
цитирай
6. gosho568 - 4. mt46 - Дано!...
11.05.2014 23:52
Сигурно имаш много хубави спомени, казват че Киев е уникален град, а за сухия режим не знаех. ;]]] Аз бях в Одеса, Сарата, Иличовск и Измаил! Уникални градове, особено Иличовск ми хареса много! ;]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1537414
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939