Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2014 21:52 - Шокиращи резултати в изследване за ЕС
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 1101 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Повече от половината от европейците смятат, че животът им се е влошил  по вина на Брюксел. Италианците, които най- много от всички приветстваха създаването на Европейския съюз, са станали евроскептици.

Италианците винаги са приветствали създаването на Европейския съюз. В последните години, всички анкети и социални проучвания показват, че Италия е доволна от създаването на Европейския съюз и въвеждането на еврото и с оптимизъм очаква ползите от икономическа гледна точка.

Нашата крехка национална идентичност, слабостта на нашите институции, ниско ниво на демократична политическа борба, вероятно, обясняват факта, че бяхме страната най-очарована от идеите на европеизма, провъзгласявани от медиите и интелектуалците.

Днес всичко се е променило: провалът на Европа, превръщането и в съвет на бюрократи, който е далеч от нуждите на хората, икономическата криза, поставила на колене нашата производствена система и унищожила социалното сближаване, коренно промени общественото възприемане на европейския проект, който в момента се разглежда като заплаха за бъдещето.

Но това е вярно не само за Италия, от Франция до Испания, от Белгия до Швеция, недоволството от европейското устройство се разраства. Дори и в богата Германия, която повече от всички почувства ползите от единната валута и политиката на Европейския съюз, се развиват антиевропейски настроения. Един от най-големите аналитични центрове в света Ipsos Mori, който работи в тясно сътрудничество с европейските правителства, проведе проучване за нагласите в ЕС сред гражданите на десет държави-членки на ЕС.

Резултатите представляват бомба със закъснител заради неспособността на брюкселските еврократи да разберат какво се крие под руините на обединена Европа, институциите, на която нейните граждани възприемат като враждебни.

68% от европейците смятат, че ЕС се движи в напълно грешна посока. Повече от всички са недоволни италианците (77%), следвани от французите и испанците (76 %). Евроскептицизъм се разпространява и  в страните, които наскоро се присъединиха към ЕС, например в Унгария и Полша. В Германия 61% са недоволни от ЕС.

Изследването показа, че 50 % от европейските граждани биха желали по-малко централизация, 34 % биха искали да видят в европейските институции  имаше по-малко власт, 20% искат да излязат от ЕС. Най-много са недоволни британците и шведите. Европейците смятат, че обединението на Европа негативно влияние върху стратегическите сектори като икономика (59 %), финанси (65 %), данъци (68 %), селското стопанство (60 %), правна сфера (59 %), имиграция (59%).

Данните показват, че най-големите проблеми за  гражданите са  строгите икономии, свързани с данъчното бреме и желанието за намаляване на държавния дълг, както и лошото функциониране на финансовата система . Всичко това води до съмнения за наличието на изгода в съвместното съществуване в ЕС. 65% от анкетираните смятат, че техните собствени стандарти на живот са се влошили, тъй като страната им е влязла в Европа.

Най-много отрицателни отзиви са били регистрирани в Италия и Швеция. Най-горещата тема е загубата на суверенитет. 64% от анкетираните смятат, че създаването на обединена Европа е имало отрицателно въздействие върху способността на избраните правителства на отделните страни да вземат решения в интерес на нацията.

Няма справедливост: Повече от половината от европейците смятат, че ЕС облагодетелства богатите страни за сметка на бедните. Тази гледна точка  най-много се застъпва в Испания и Италия, а най-малко – в Германия.

Тази анкета е индикация за явления, въздействието на които е трудно да се изчисли. През последните няколко месеца в целия континент се проявяват антиевропейския движение, в Шотландия и Каталония има силно желание за независимост, в региона Венето се проведе референдум, за който се говори в целия свят, но не и в Италия. Европа не се е променила, променят се европейците.

Господата в Брюксел са далеч и зад смеха си крият  неспособността си да разберат какво се случва. Те изтриха страните и народите на Европа (за  които мислеха бащите-основатели на Европа), за да образуват банки и елитни общности. Сега страните и хората се опитват да върнат миналото.

Оригинал на публикацията: Il sondaggio choc sulla Ue: per 7 su dieci sbaglia tutto

Източник:
www.epochtimes-bg.com

image





Гласувай:
12



1. mt46 - Да,
31.03.2014 22:18
съгласен съм с написаното... Според мен резултатите не са шокиращи, а закономерни /може да са шокиращи за евробюрократите, които живеят в "друг свят", откъснали са се от действителните проблеми на хората и на народите, угодничат на разни лобисти/...
цитирай
2. gosho568 - 1. mt46 - Да,
02.04.2014 00:47
Да, така е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535466
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939