Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 22:09 - Обама предупреди Русия да не настъпва в Украйна
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 717 Коментари: 0 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Президентът на САЩ Барак Обама изрази тревога, че Русия може да навлезе по-дълбоко в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Обама подчерта, че това би било лош избор от страна на руския президент Владимир Путин. Има друг път пред Русия, заяви американският президент на съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте.

Световните лидери създадоха необходимата рамка, за да накарат Русия да плати допълнителна цена, ако предприеме следваща стъпка, навлизайки в Украйна. Санкциите обаче ще навредят и на икономиката на други страни, предаде Ройтерс.

Наложените санкции вече оказват определено въздействие на руската икономика, заяви Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че Европа ще подкрепи американски санкции срещу Русия, ако руската армия се насочи срещу Украйна.

Холандският премиер Марк Рюте потвърди, че ЕС е съгласен с принципа за въвеждане на санкции, ако се стигне до следващ стадий на конфликта. Засега обаче няма такава нужда, подчерта той.

Обама изрази увереност, че ако имат избор, украинците ще се опитат да поддържат отношения и с Европа, и с Русия. Това не е игра, при която единият задължително губи, а другият задължително печели, заяви президентът на САЩ и подчерта, че Вашингтон не признава анексията на Крим. Той отбеляза тесните исторически връзки между Украйна и Русия, но добави, че това не оправдава посегателствата на Москва срещу суверенитета на Киев, редаде ИТАР-ТАСС.

Обама отхвърли идеята, че референдум, организиран за две седмици, може да бъде валиден процес. В същото време той призна, че реално Русия контролира Крим след оттеглянето на украинските войски и няма да бъде прогонена със сила. Би било нечестно да се каже, че има прост отговор на случилото се, подчерта президентът на САЩ.

Обама продължава усилията да притисне Русия, за да я накара да се откаже от агресивната си позиция, докато световните лидери се срещат на Международната среща на най-високо равнище за ядрената сигурност, посочва Асошиейтед прес. САЩ и някои от най-близките им съюзници извадиха Русия от водещата коалиция на най-развитите индустриални страни и отмениха срещата на най-високо равнище в Сочи, на която Русия трябваше да бъде домакин. Обама се опита да получи и подкрепа от други лидери с надеждата да се окаже натиск над Путин, за да се откаже от Крим  и от всякакви претенции, които може да има към други територии от Източна Европа.

 "Русия е регионална сила, която заплашва някои от близките си съседи не от сила, а от слабост", подчерта Обама, цитиран от Ройтерс. "Ние в САЩ имаме значително влияние върху нашите съседи. Обикновено не се налага да извършваме инвазия, за да имаме силни отношения на сътрудничество с тях".

Обама подчерта, че Русия не е заплаха номер едно за сигурността на САЩ и добави, че той самият е по-притеснен от възможността ядрено оръжие да избухне в Манхатън.

В силно общо изявление Голямата седморка - САЩ, Франция, Канада, Великобритания, Германия, Италия и Япония - осъдиха референдума в Крим за отделяне от Украйна и последвалата анексия от Русия. С това седемте лидери практически изключиха близо 20-годишната коалиция, известна като Г-8 - Групата на осемте най-развити страни. "Това очевидно нарушение на международното право е сериозно предизвикателство към върховенството на закона по света и трябва да бъде повод за притеснение сред всички страни", се казва в декларацията.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче отхвърли декларацията и посочи, че Г-8 е неформална група. "Тя няма членски карти и по дефиниция не може да изключи никого", подчерта той.

Обама повдигна въпроса и пред китайския президент Си Цзинпин. По-късно съветниците на Обама похвалиха Китай за отказа му да застане до отдавнашния си съюзник Русия на гласуването в Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, с което референдумът за отделянето от Украйна се обявяваше за незаконен. Русия наложи вето като постоянен член на Съвета за сигурност, а Китай се въздържа.

След разкритията за американския шпионаж САЩ трябва да си върнат доверието на гражданите и на чуждите правителства, добави Обама след конференцията в Хага. Той изрази увереност, че разузнавателните агенции на САЩ не проучват личната информация на холандски, американски или германски граждани, но призна и че съществува възможност за злоупотреби.


Източник: Dnes.bg


image




Гласувай:
15



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536290
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939