Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 19:14 - Партии вадят големия кеш от черни каси
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

4 милиона лева е законовият таван за сумата, която всяка партия може да похарчи за едномесечната си предизборна кампания, чийто старт е утре. Мястото на народен избраник обаче си има цена, но пазарлъкът за нея не се прави открито, а под масата. Оферти от бизнесмени, теглене на пари от черните каси и изнудване за милиони в името на политически съюзи обръщат вота.

 

Мизата започва от няколко хиляди лева за по-малките партии с почти нулев шанс да влязат в парламента до десетки милиони левове при големите играчи.Колосалните числа се получават по 3 линии - за разпределяне на местата в листите, за купуване на гласове, цели секционни комисии или за коалиционно споразумение. 

 

Скандално разкритие нареди Иван Костов сред предизборните търговци и извади наяве най-пресния

 

междупартиен алъш-вериш

 

За да скрепи общия проект с Надежда Нейнски, Командира поискал от нея 1 250 000 лева кеш преди повече от седмица, научи „Всеки ден". Това е и истинската причина за жестокия разрив между двамата бивши сини лидери, който отказа евродепутатката от изборите.

 

За да не си цапа ръцете, Костов изпратил при хората от „Синьо единство" верния си ученик Светослав Малинов, който поискал исканата сума да се преведе на сметката на ДСБ. Че Костов е поискал повече от милион, потвърди и бившият син депутат Ваньо Шарков, който е участвал в преговорите между двете партии. Да иска финансова гаранция от коалиционните партньори обаче е стара практика. Още през 2009 г. Костов натисна другите десни партии да дадат сума, която ще определи и присъствието им в евентуалните общи листи. „Кандидатите на партията, която не може да участва ресурсно в кампанията, се намаляват, а се увеличават кандидатите на тези партии, които са готови

 

да компенсират недостигащите ресурси

 

отсъди тогава Командира. Предложението получиха лидерите на СДС, БНД, РЗС и „Обединените земеделци". Именно заради пазаруването на мандати тогава на шефа на ДСБ бе пришита запазената марка „Костов кеш енд кери".

 

В червените редици пазарлъците не са по-дребни. Там търговците вадят на масата солени пачки, за да бутат напред свои хора в листите. Още по-фрапиращ е сигналът, който „Всеки ден" получи, че смяната на един от водачите на столетницитa в последния момент е била продиктувана от местен бизнесмен за повече от 1 милион лева. Дали историята съвпада със замяната на Георги Божинов в Търговище от младия енергиен експерт Явор Куюмджиев, можем само да гадаем. „Или сменяте стария еколог, или

 

няма да видите и лев преди изборите

 

заявил в разговор с „Позитано" 20 местният бизнесмен. В червените редици се говори, че той имал интереси в енергетиката и затова настоявал тъкмо Куюмджиев да води червените в града.

 

И в т.нар. граждански обединения, регистрирани за изборите, търговията тече с пълна пара. Кукловодите на Движение „Орлов мост", което привлече и Христо Стоичков за лице на кампанията, са готови да извадят 9 милиона лева за купуването на 300 хиляди гласа, за да получат представителство в парламента. Прокурорска проверка обаче може да секне плановете им, след като в Етрополе тръгна инспекция заради тв репортаж за купуване на вот.

 

В същото време апаратчици на „Позитано" 20 твърдят, че за всеки от избирателните райони ГЕРБ били готови да извадят минимум 2 милиона лева за купуване на гласове. Общо за кампанията бившите управляващи смятали да сложат финансова инжекция за своите хора в размер на 100 милиона лева, научили червените.

Източник: vsekiden.com

image





Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536292
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939