Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 17:25 - Борисов размята стари стенограми - доказва правота за "Белене"
Автор: gosho568 Категория: Политика   
Прочетен: 1911 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Премиерът Бойко Борисов за пореден път използва заседанието на Министерския съвет, за да влезе в задочен спор с експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

Преди началото той използва протоколните кадри, които телевизиите правят, за да обясни кой всъщност лъже по темата за АЕЦ “Белене“ и да помогне на журналистите, “ако искат пак да си питат“ Станишев дали не са отпускани бюджетни пари за работата по втората ядрена централа.

През последната седмица, с наближаването на референдума за бъдещето на ядрената енергетика на 27 януари, полемиката между ГЕРБ и БСП рязко се изостри. Премиерът Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представи “кашон с документи“, открит в МИЕТ, който съдържа кореспонденцията между НЕК и отказалия се стратегически германски инвеститор за “Белене“ RWE. Левицата и управляващите отдавна си прехвърлят топката кой всъщност е виновен за оттеглянето на немската компания. В писмо, зачетено от премиера тази седмица, се казваше, че RWE  се оттегля още през 2008 г..

От своя страна Станишев и БСП обвиниха Борисов, че документите са селективни, има следи от фалшификация и обясниха, че явно “Дядо Коледа е оставил кашона с документи в мазето на МИЕТ“. Спор породи и въпросът дали са отпускани бюджетни пари за проекта. Станишев твърди, че атомната централа е замислена като извънбюджетен проект, а Борисов използва всеки повод, за да обясни как всички български граждани трябва да плащат за “гьола “Белене““.

Днес Борисов зачете стенограми и решения на Министерския съвет от 2008 година, за да демонстрира правотата си в спора.

“Ще направим една възстановка, аз не знам с тия хора как да говорим вече, защото то бива да се лъже, ама...“, започна днешното си представяне Борисов. По негови думи възстановката се налага,  защото иначе хората слушат как политиците си разменят реплики и се обвиняват един друг в лъжа и накрая “вдигат ръце и казват: “Ми те всички лъжат явно““.

Според Борисов точно това била и тактиката на Станишев и бившия енергиен министър Петър Димитров.

Премиерът обяснява, че “за радост“ има стенограми и решения на МС и ще използва случая да ги прочете.

Борисов зачита стенограма от 23 октомври 2008 година, в която тогавашният енергиен министър Петър Димитров представя свой доклад за проекта “Белене“. Премиерът коментира отделните пасажи, запознатостта на тогавашното правителство със ситуацията, икономическата и финансова  грамотност на членовете на кабинета на Станишев.

Премиерът цитира и приета точка на въпросното заседание. С нея Министерския съвет дава съгласие от държавния бюджет чрез бюджета на министерство на икономиката и енергетиката да се закупят акции на стойност 300 милиона лева, да за се увеличи капиталът на БЕХ с цел увеличение на капитала на НЕК с изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадка "Белене".

Борисов зачита и пасаж, в който се споменава, че на тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски се възлага да извърши необходимите корекции по централния бюджет и на бюджета на икономическото министерство.

По думите на премиера това доказва, че от бюджета са отпуснати 300 млн. лева, когато “светът лети в най-тежката финансова криза“. По думите на Борисов схемата е следната: “МС взима решение - препраща през БЕХ, БЕХ през НЕК и парите отиват в Русия“.

“В доклада Петър Димитров, за да ги убеди, казва следното: “Ще се даде ясен знак пред кредитните институции за ангажираност на правителството към проекта“. Станишев винаги е казвал, че няма нищо общо с този проект“, продължава тирадата си Борисов. Той припомня думите на лидера на БСП, че шефът на НЕК е този, който трябва да подпише за изграждането на АЕЦ “Белене“. Тези думи на Станишев дойдоха преди месеци в отговор на обясненията на Борисов, че БСП нарочно не са подписвали договора, защото са знаели, че проектът е неизгоден.

След като каза всичко това единствено пред операторите и фотографите, Борисов заръча въпросните стенограми и решения да бъдат свалени на репортерите.


image

Източник: Dnes.bg






Гласувай:
13



1. анонимен - Кой кого лъже и кой е по-голям наглец?...
23.01.2013 20:45
Поздрави за статията! ;)
цитирай
2. zaw12929 - НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ, ЧЕ СТАНИШЕВ Е В...
24.01.2013 07:07
НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ, ЧЕ СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ- НА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ- САМО 8 МИЛИАРДА ОСТАВИХА, НО... БЪДЕТЕ И СИГУРНИ, ЧЕ АКО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПАДНЕ- НИКОЙ НЕ УПРАВЛЯВА ВЕЧНО- ПАК СТАНИШЕВ ЩЕ Е ВИНОВЕН....
А И ДОГАН ... ГОТВЕЛ ВОТ ЗА НЕДОВЕРИЕ...
КОЙ ЛЪЖЕ ВСЕКИ САМ ДА ПРЕЦЕНИ У НАС ВСИЧКО Е НАОПАКИ....
цитирай
3. gosho568 - 1. gogi6666 - Кой кого лъже и кой е по-голям наглец?...
24.01.2013 14:05
Да, театъра е "пълен" с куп лъжи!
цитирай
4. gosho568 - 2. zaw12929 - НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ, ЧЕ СТАНИШЕВ Е В...
24.01.2013 14:07
Наопаки е - няма спор! Всеки, подава топката на другия и никога не се знае кой е виновен и кой е прав...
цитирай
5. enjoy6 - Из мисля, че от тук нататък все ще е така:)
24.01.2013 19:12
В момента, обаче не виждам смисъл от изграждане на нова а.ц., още повече в Белене!
В случая Борисов е с много по-силни аргументи, за голям срам и яд на Станишевци...:)
цитирай
6. plushok - Май повечето хора ...
24.01.2013 20:45
Май повечето хора бъркат. Въпросът е дали да развиваме ядрена енергетика и логично ще е отговорът да е "да". Стане ли дума конкретно за Белене - отговорът ще е с "не". Май ГЕРБ си отряза сам клона. След като се усетиха, че един положителен вот на референдума ще ги прецака решиха да го бойкотират.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535906
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939