Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2014 12:22 - Холандия иска бързо и безпрепятствено разследване на самолетния инцидент в Украйна
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 1786 Коментари: 4 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Премиерът на Холандия Марк Руте каза, че самолетната катастрофа с малайзийския самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, разбил се вчера в Източна Украйна, вероятно е най-тежката самолетна злополука в историята на Холандия, предаде "Ройтерс". На борда на самолета е имало 283 пътници, от тях 154 са били холандци.

Руте прекъсна почивката си в Южна Германия, завърна се в родината си и нареди в знак на траур да бъдат спуснати наполовина знамената на правителствените сгради. "Това е черен ден за Холандия. Цяла Холандия е в траур", каза той.

Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви, че спасителните екипи трябва да получат "безпрепятствен и безопасен" достъп до мястото на катастрофата. Той призова и за независимо разследване на инцидента.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на холандския премиер, за да изрази съболезнования за загиналите холандски граждани в свалянето на малайзийския самолет. Обама е уверил Руте,че Вашингтон е готов да подкрепи искане за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата, в която загинаха всички пътници и целият екипаж на Боинг-777.

Обама и Руте са единодушни по въпроса, че трябва да се осигури незабавно достъп до мястото на катастрофата на международни следователи, за да се улесни събирането на тленните останки на загиналите и да се извърши подробно разследване на случилото се.

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии излетя вчера от Амстердам на път за Куала Лумпур. Над Източна Украйна той беше свален в район, където се водят сражения между украински правителствени сили и проруски отцепници. Двете страни в украинския конфликт взаимно се обвиняват за свалянето на самолета.

Украинските власти обвиниха сепаратистките бунтовници, че затрудняват достъпа до мястото, където се разби самолетът на Малайзийските авиолинии. Те на свой ред заявиха, че са готови да обявят тридневно спиране на огъня, за да улеснят разследването и действията на екипи за бързо реагиране.

Украинският президент Петро Порошенко изрази съболезнования на краля на Холандия Вилем-Александър във връзка с гибелта на неговите поданици. Порошенко уверил холандския монарх, че Киев ще направи всичко възможно, за да да гарантира всестранно разследване на катастрофата.

Според досегашната информация от загиналите - общо 298 души, всички, които са били на борда - 154 са холандски граждани. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци. Не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Българското външно министерство няма данни за българи на борда.


Източник: Dnevnik.bg
image




Гласувай:
16



1. bliz - Да се намери черната кутия...
18.07.2014 15:34
Да се намери черната кутия, тя ще даде вярната информация. Интересно обаче от френските и люксембургските новини не се чу да се спомене за това, поне до сега. Аз мисля, че кутията няма да се намери...
цитирай
2. gosho568 - Вече уж я намериха, но не знам дали е ...
18.07.2014 18:48
Вече уж я намериха, но не знам дали е официална информацията. Поздрави! ;]]]
цитирай
3. merlin68 - Мир на праха на жертвите. А дали и...
20.07.2014 20:09
Мир на праха на жертвите.
А дали истината ще се появи в цял ръст, аз лично се съмнявам.
Всички декларативно призовават за бързо международно разследване, но екип на мястото няма вече три дни. Вместо това се чуват обвинения, включително от най-високи позиции, което ме навежда на мисълта, че катастрофата ако не пряко дирижирана с тази цел, то поне активно се използва за политически интриги. В този аспект никой и не бърза да разследва.
цитирай
4. gosho568 - 3. merlin68 - Мир на праха на жертвите. А дали и...
21.07.2014 13:49
Аз също смятам, че няма да излезе наяве. Щом веднага не знаят каква е или не искат да я кажат, ще има сам догадки за в бъдеще, както за всичко...! Поздрави, Мерлин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536090
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939