Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 18:53 - Украйна прекрачи кървава граница
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 1419 Коментари: 1 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кризата в Украйна вече взе първите си жертви и в последните часове ескалира до изкарване на бронирана техника в центъра на Киев, съобщения за петима загинали и очакване на решителна атака на спецчастите срещу протеста.

Лидери на опозицията в парламента се срещнаха с президента Виктор Янукович, но напуснаха разговорите посърнали и мълчаливи. Властта пое към решителни действия, а правителството разреши на силите на реда да използват още по-широк набор от средства за овладяване на кризата. Сред тях са не само затвярането на цели части от градовете, местности и обекти за движение и хора, но и употребата на цял набор от шокови и газови ръчни гранати за борба с безредици, димки и гранати, изстрелвани с пушки. Въведена е и поправка в частта, разрешаваща употребата на водни оръдия и под нула градуса (вчера в 14 часа местно време в Киев температурата бе минус 10 градуса). 

Барозу е шокиран

Шокирани сме да чуем последните новини от Украйна за смъртта на протестиращи, заяви в специално съобщение председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той заяви, че Европейският съюз най-остро осъжда използването на сила и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Барозу призова всички страни на конфликта незабавно да спрат сблъсъците и да работят за успокояване на ситуацията: "Цялостната обстановка се влошава от известно време и бих искал изрично да подчертая фундаменталната отговорност на украинските власти да предприемат действия и да успокоят кризата", подчерта той. По думите му е нужно властите да се ангажират с диалог с опозицията и с гражданското общество по начин, който да преодолее "тази дълбока криза".
Барозу обясни, че Европейската комисия следи с огромно безпокойство последните ограничения на основните свободи, включващи свободата на изразяване и на медиите. "Освен това ще обсъдим възможни действия от ЕС и последиците за нашите отношения", подчерта той.

Готови за нещо повече

ЕС засега не подготвя санкции срещу ръководители на Украйна, но е готов да провери сметките на украински олигарси в банки от държави в съюза в качеството на "мярка преди санкциите". Това ще стане, ако продължи употребата на сила срещу протестиращи в Киев, заяви еврокомисарят по въпросите на бюджета Януш Левандовски, цитиран от кореспондент на агенция УНИАН в Брюксел.
Европейският съюз може да прекрати официалните си отношения с Украйна, ако се потвърди, че полицията е използвала огнестрелно оръжие срещу демонстрантите. Това заяви заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Протасевич в интервю за Би Би Си - Украйна. Той добави, че диалогът между ЕС и Украйна е под заплаха и може да бъде прекратен още днес. "Кръвта по лицата променя всичко", заключва евродепутатът.

На Световния икономически форум в Давос обявиха минута мълчание в памет на загиналите от последните събития в Киев. За това написа председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в профила си в туитър. Сутринта премиерът Никола Азаров, който пристигна вчера в Давос, нарече протестиращите "терористи", а органите на реда - "герои". Шулц добавя, че е шокиран от гибелта на хора в сблъсъците, и призова към диалог. "За икономическо развитие всяка страна се нуждае на първо място от мир", казва той в туита си.

Плевнелиев отлага визита

Държавният глава Росен Плевнелиев отлага планираното си посещение в Украйна през май заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната, съобщи прессекретариатът на президента. Причината е, че президентът е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението в Украйна, довела да смъртта на цивилни граждани, и изразява своите най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите, се посочва още в съобщението.
"Употребата на сила срещу мирно протестиращи е неприемлива и не може да бъде решение на политическата криза в страната. Законите за ограничаване правата на гражданите са в нарушение на европейските ценности", се посочва в изявлението. "Република България винаги е подкрепяла европейското развитие на Украйна. Въпреки че решението на украинските власти да отложат подписването на споразумението за асоцииране беше разочарование както за страната ни, така и за ЕС, вратата на Европейския съюз остава отворена за една демократична Украйна, в която се спазват правата на човека", се казва в съобщението.

Полша: Няма смисъл да се говори с Янукович

Президентът на Полша Бронислав Коморовски заяви, че в момента няма смисъл да се разговаря с украинския държавен глава Виктор Янукович след последните събития в Киев. Вече сме казали, каквото трябваше да се каже, допълва Коморовски в интервю за полското Radio Zet. "Полша и ЕС трябва да признаят, че ситуацията се промени напълно, включително и в отношенията Украйна - Русия", заяви президентът. Той добави, че изострянето на конфликта е дело на всички страни, а "Майдан" е спрял да се отъждествява с опозицията. Коморовски смята, че Полша и ЕС са длъжни да осъзнаят, че се стигна до сериозна промяна в отношенията на Украйна с Русия, ЕС и Полша.

Поляците още могат да направят нещо в рамките на двустранните отношения, но ще е много сложно прозападните желания на хората в Украйна да бъдат реализирани без участието на украинската държава, добави той. Посолството на САЩ в Киев обяви официално, че страната е въвела санкции срещу няколко души от ръководството на страната, като им е отнела визите, но без да посочва имената им. Русия осъди "външната намеса" в украинските вътрешни работи и обвини радикалната опозиция, че остро нарушава конституцията, предаде "Франс прес". "Законните власти в Украйна са изправени пред чуждестранно вмешателство във вътрешните си работи", заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин, цитиран от "Интерфакс".

Източник: Capital.bg

image




Гласувай:
13



1. kostadin - Така ще бъде до края на олимпиадата
06.02.2014 19:21
ВСички западняци се пукат по шевовете от яд ,че не могат да я глътнат цялата Украйна.Сега сенадат поне да я разкъсат.
Всеки ден на протестиращите се отпускат по 10 000 000 евро.Това е то капитализма съвсем тих и спокоен свят.
Защо ли не плачеха за жертвите от цветните ,пролетните ,мирните и другите революциики.
О избухването на нашата мирна революция българите например намаляхме безвъзвратно с 2000 000човека.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533138
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939