Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 19:47 - Сега всеки може да си купи домашен ядрен реактор
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 1872 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 30.11.2013 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изследователят Andrea Rossi от Университета в Болоня предлага на всеки желаещ да си поръча неговата много спорна разработка E – Cat – на цена от 1.5 милиона. За тази цена вие ще станете – вероятно – горд собственик на реактор за студен термоядрен синтез , който произвежда достатъчно енергия, за да освети целия ви квартал .

Роси и неговият екип работят върху създаването на “домашен” и “корпоративен ” вариант на реактора – домашният е с мощност 10 киловата “чиста, зелена и безопасна” енергия, но в момента очаква по-нататъшно тестване и сертифициране. А по-старият модел на E – Cat , е готов да слезе от конвейера.

Големият E – Cat изработва 1 мегават и се състои от 106 по-малки модули сглобени заедно в един корпус.

Ето описанието на принципа на всеки модул: “Това е доста просто устройство, състоящо се от метална тръба, съдържащи малко количество никелов нанопрах. Тръбата се пълни с прах, към него  се прибавя малко количество водород и това позволява да се получава значително количество топлина в рамките на няколко месеца”.

За разлика от типичните реакции на термоядрен синтез , които изискват огромни количества енергия, за да се слеят  водородни атоми, студеният ядрен синтез – е ядрена реакция ниско потребление на енергия, която заставя никел и водород да се сливат в мед. Катализаторът, който позволява да се осъществява тази реакция в E – Cat , все още се пази в тайна – и това е една от причините, поради което отношението към него в академичните среди е много противоречиво.

Rossi и неговата мини – ядрена станция предизвикват много скептицизъм – особено защото все още на някой не позволено да изучи технологията, използвана в реактора, отблизо. През 2011 г. , учените са допуснати да наблюдават как с E – Cat се провежда  контролен тест. Устройството  успешно е генерирало 470 киловата мощност за 5 часа , но не е успяло да постигне обявената мощност от 1 мегават,  поради механична повреда .

Много скептици не са били убедени от тези резултати. Въпреки това на клиент , за който е изпитван E – Cat – а според слуховете това е бил не друг, а военната  агенция на САЩ DARPA -  е доволен от резултата и е закупил инсталация.

И сега всеки може да направи същото. Както пише на сайта на Rossi “в момента срокът за монтаж и доставка на реактора е 4 месеца. Гаранция за функционалност – 2 години … а  очакваната продължителност на експлоатацията на устройството е 30 години”.

Ако E – cat някога наистина да бъде в състояние да се доближи по-близо до целите си – чиста и безопасна енергия на сравнително ниска цена, тя ще създаде сериозни сътресения в глобалната енергийна игра. Въпреки това, докато някой не пусне едно от тези устройства , реалният  му потенциал остава непотвърден напълно.

http://motherboard.vice.com/blog/preorder-your-very-own-fusion-reactor

Източник: http://www.epochtimes-bg.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000633333341





Гласувай:
8



1. alchemist - Залагам на студеният ядрен синтез и
30.11.2013 21:29
ториевата енергетика, като бъдещи енергоизточници.
цитирай
2. gosho568 - 1. alchemist - Залагам на студеният ядрен синтез и
01.12.2013 22:27
Знае ли човек?!? Всичко може...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536261
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939