Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 18:23 - Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 1058 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

 

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение.
Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

image




Гласувай:
11



1. mt46 - Поздрав!
30.04.2013 18:38
Имунитетът трябва да отпадне... Абсурдно е тези, които са се клели в Конституцията, да погазват законите безнаказано... Мястото на престъпниците е в затвора...
цитирай
2. zaw12929 - ПАЗИ ГО ЛИПСАТА НА СЪВЕСТ И МОРАЛ
01.05.2013 23:35
ПАЗИ ГО ЛИПСАТА НА СЪВЕСТ И МОРАЛ

ПОЗДРАВ ЗА ПОСТИНГА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536095
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939