Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 17:14 - Какъв сигнал е оставката на Симеон Дянков?
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 2307 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Калоян Стайков, ИПИ: Смяната на министър е нов рисков фактор за доходността на ДЦК

Смяната на министър по което и да е време е нов рисков фактор, който се отразява в доходността на държавните ценни книжа, коментира пред Investor.bg икономистът от Института по пазарна икономика Калоян Стайков. „Самата новина не се отразява моментално на рейтингите, но ако се води неразумна политика, и това става“, допълни той.

Смяната на министъра на финансите преди изборите обаче е изключително лош сигнал, особено при тази причина - натиск за предизборно харчене, при недостатъчни средства. Подобни сигнали могат да се отразят още по-негативно на доходността по държавните ценни книжа и ако продължат – и на кредитния рейтинг, допълни той.

Причината за оставката вероятно е именно разпускането на фискалната политика през 2013 година спрямо предходната, смята икономистът. Той допълни, че според него вероятната причина за оставката е спешната нужда за изплащане на земеделски субсидии, при положение, че няма достатъчно пари за това в хазната.

Трудно е да се каже как Томислав Дончев ще се справи с новите си задължения – досега той беше министър без портфейл и изведнъж ще оглави значително по-голяма структура, от която зависят много неща. „Би било иронично обаче, ако той обедини управлението на европейските средства и това на публичните финанси, след като бяха разделени преди години“, допълни още Стайков.

Константин Тренчев, КТ Подкрепа: Твърде закъсняла оставка


Твърде закъсняла е оставката на Симеон Дянков, коментира лидерът на КТ "Подкрепа". От поне две години повтарям, че философията му е тотално неправилна и имам основания да го твърдя. Многократно съм го заявявал и пред премиера Борисов, така че не ме изненадва.

Петър Ганев, ИПИ: Оставката е политически въпрос

Оставката на Симеон Дянков е политически въпрос и не касае директно финансовата политика, освен ако не се готви промяна, коментира за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

По думите му ситуацията внася известна несигурност, но директни последствия от смяната може да има в зависимост от решенията на новия финансов министър.

Ганев не очаква оставката на Дянков да има ефект и в международен план. Според него рейтинговите агенции действат бавно и се водят по икономически, а не толкова по политически показатели и фактори.

Евентуално отражение на смяната на финансовия министър върху кредитния рейтинг на България може да има в случай на сериозно свиване на фискалния резерв, посочи икономистът.

Владимир Каролев: Не е ясно дали ще се пристъпи към разхлабване на фискалната политика

Не мога да коментирам Томислав Дончев като нов министър, тъй като все още не са ясни неговите намерения и дали ще се пристъпи към разхлабване на фискалната политика, коментира икономистът Владимир Каролев. Според него обаче ще бъде „пълен абсурд“, ако се пусне на вътрешния пазар нова емисия дълг за 800 млн. евро, тъй като не само че ще се изтегли ликвидност, но и ще се плати доста висока цена. „Ще влезем в международните анали за некадърно управление на дълга“, коментира още Каролев.

Георги Ангелов, Отворено общество:  В кабинета „Борисов” има закон - който е с нисък рейтинг, е вън

В случая не е толкова важна личността, а политиката, която води. Въпросът е да не се застраши финансовата стабилност в страната, но по мое мнение няма да се стигне до това. А за личността на Симеон Дянков още от шест месеца насам е ясно, че е с много нисък негативен рейтинг, а знаем, че правителството на Борисов не търпи министри с нисък рейтинг. Видяхме и поредното доказателство за това днес.

Тази оставка беше очаквана, особено с оглед на предстоящите избори. А в последно време имаше и слухове за нея. В кабинета „Борисов” има закон - който е с нисък рейтинг, е вън. Важното сега е да не се наруши финансовата дисциплина в следващите месеци до изборите, но още по-важно е кой ще поеме финансите на държавата за следващите четири години.

Емил Хърсев: Стабилната фискална политика на Дянков не бе достатъчна

Причината за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков най-вероятно е обвързана с плащанията на субсидиите на зърнопроизводителите за сметка на резерва. Този вид плащане би могло да бъде окачествено от финансистите, като изключително рисковано. До някаква степен този ход от страна на Дянков би могъл да е причината за оставката му, но в крайна сметка подобни решения не се взимат без предварително съгласуване с кабинета. Не мога да кажа, че е непременно грешка тази рокада в правителството, но е крайно неприятно, че се случва във времена, в които трябва да се върви към стабилизация, а не към постоянни смени и промени.

Към този момент не мога да изразя категорично мнението си, дали смяната на Дянков с министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев е правилен ход. Вероятно само времето може да покаже. Няма как да отрека, че Дянков следваше стабилна фискална политика, но тя не бе достатъчна да стабилизира депресиралата се българска икономика. Смятам, че неговата работа, като министър на финансите може да бъде поета от друг, който също толкова успешно да може да я върши и да я продължи.

Източник: Dnes.bg

image






Гласувай:
16



1. mariniki - времето...
18.02.2013 21:20
ще покаже...
цитирай
2. oligarchbg - Протестите срещу високите сметки за ток, отопление, вода, монополи и против сегашното управление на страната, бяха организирани от стотици хиляди граждани
18.02.2013 22:19
ПРИЗОВАМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГРАЖДАНИ, ДА ПРОГОНЯТ КЛАКЬОРИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ СВОИТЕ РЕДИЦИ, КОИТО СЕ ПРИКРИВАТ ПОД ИМЕНА КАТО УЖ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "ДНЕС" И ПОДОБНИ НА НЕЯ! ОПАСНОСТТА ДА СЕ ОБЕЗСМИСЛИ ПРОТЕСТА Е РЕАЛНА !!!
цитирай
3. gosho568 - 1. mariniki - времето...
19.02.2013 00:48
Вярно е!
цитирай
4. gosho568 - 2. oligarchbg - Протестите срещу високите сметки за ток, отопление, вода, монополи и против
19.02.2013 00:51
Така е! Въпросните - "неправителствени организации", искат само да провалят протестите и да угодят на ГРОБАРИТЕ... Поздрави!
цитирай
5. brym4ence87 - Закъснял сигнал
19.02.2013 10:00
И безмислен...
цитирай
6. gosho568 - 5. brym4ence87 - Закъснял сигнал
19.02.2013 15:54
Точно така!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535862
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939