Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2013 21:22 - Десетки хиляди на протест срещу монополите
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 2055 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 17.02.2013 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 В 24 града на страната днес се провежда Национален протест под наслов „Да запалим монополите 4-та част”.

Снимки от събитията може да видите в страницата на Econ.bg във Facebook

.

 В София протестът започна от ул. "Славянска" 8, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Полиция блокира пътя на шествието към централата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ в столицата, което доведе до масов бой между гражданите и нея, предаде Агенция "Фокус".

 

Полицейската блокада изнерви протестиращите, които започнаха да блъскат полицейските автомобили. Полицията разгони протестиращите, които междувременно замеряха с бутилки и предмети сградата на СДС на бул. "Г.С. Раковски” 134.

 

По информация на БНТ има ранени и окървавени хора.

 

С призиви "време е да отидем към Президентството" протестиращите в София потеглиха обратно по бул. "Г.С.Раковски". "Няма да тръгваме, ще останем тук”, скандират протестиращите, както и "Българи юнаци”. От недоволните граждани се чуват възгласи към полицията да не употребява насилие. Хората се движат с възгласи "оставка".

 

Към момента няма задържани участници в протеста срещу високите сметки за ток в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

По-рано днес, малко преди 13:00 часа, протестиращите блокираха кръстовището на Орлов мост. Впоследствие движението беше възстановено

 

От тонколони звучаха националният химн, както и възрожденски песни. Протестиращите скандираха "мафия”, "убийци”, "всеки ден ще е така, до победата”, и "ИзЧЕЗвайте”. Развява се българското знаме. Част от протестиращите носеха лозунги, на които пишеше: "Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България”, "Неграмотните мутри нямат място във властта", "Крепостен роб на топлофикация! Докога?”, както и "Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, "Без ЧЕЗ не утре, а днес”, "Долу ГЕРБ”, "Еничари, краят идва”.

 

Протестиращите в София заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат "вън от властта”.

 

"Допреди седмица се чудих дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от протестиращите.

 

Над 30 хиляди души във Варна протестираха срещу високите сметки за парно и ток. Те блокираха Аспаруховия мост, информира агенция "Булфото".

 

Протестът започна с искане за оставка на правителството и скандирания срещу кмета Кирил Йорданов. Хора използваха паметника на загиналите в Сръбско-българската война за трибуна.

 

Отправен бе призив за гражданско неподчинение, ако в срок от една седмица не бъдат чути и изпълнени исканията им.

 

Част от колоната се е насочила към сградата на "Енерго-Про" на ул. "Девня" 2. Гражданите замеряха с яйца и кофички с кисело мляко сградата на енергийното дружество. Жандармерията не допусна протестиращите да щурмуват сградата.

 

Друга колона от около 10 000 души пое от Аспарухов мост към Катедралата. Към шествието се присъединиха нови и нови недоволни граждани. Засега няма безредици и насилие.

 

Хиляди пловдивчани се включиха в шествието срещу високите сметки за ток от Централна поща към сградата на електроразпределителното дружество в Пловдив. Сред протестиращите имаше и агитки от фенове на футболните клубове "Ботев", "Локомотив" и "Берое"- Стара Загора.

 

Протестиращите носеха лозунги срещу EVN, сред които – "Внимание! Високи цени на тока – опасно за живота", "Надпартиен протест" и "Край на апатията", и пееха патриотични песни.

 

Пред сградата на EVN се събраха над 5000 души. Някои от протестиращите хвърляха домати по полицаите.

 

В Шумен протестът се проведе под наслов "Дърво за Енерго-Про".

 

Над 2000 недоволни се събраха в центъра на Пазарджик. Те носеха голям черен кръст, придружен от надпис "ЕVN погребахте България".

 

Протестиращите в Благоевград поискаха международно разследване на целия преход в България . "Хвърля се прах в очите на хората, уж се правят проверки, но нещата са много по дълбоки, като в основата на всичко е държавата и тя не реагира адекватно", заяви организаторът на протестите в града Люси Манова.

 

В социалната мрежа Facebook има страници за координация на протеста в градовете Кюстендил, Перник, Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич, Кърджали, Сливен, Враца, Стара Загора, Ловеч, Петрич, Видин, Дупница, Габрово, Пазарджик.

 

Исканията са:
Енергиен сектор:
1. Национализация на ЕРП-тата
2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция
3.Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.
4.Търсене на отговорност на подписалите ги лица
5.Електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.
6. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК
Топлинна енергия:
1.Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите
2. Уредите да отчитат в МВт/ч.
3.Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни предприятия (ЕРП-та). Това каза на извънреден брифинг след протестите днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Повече по темата може да прочетете тук

.

Източник: econ.bg



Гласувай:
14



1. ivesa - Дано възтържествува справедливостта!
18.02.2013 08:07
Хубаво е,че нямa насилие,Поздрави!:)
цитирай
2. brym4ence87 - Надявам се да има промяна. ;-)
18.02.2013 10:29
Поздрави.
цитирай
3. анонимен - Време е.
18.02.2013 11:42
Но ми се струва, че някой подклажда всичко, не е спонтанен акт на недоволство. Поздрави. ;)
цитирай
4. anin - Дано,
18.02.2013 14:53
Дано се вземат най-добрите решения...
цитирай
5. gosho568 - 1. ivesa - Дано възтържествува справедливостта!
18.02.2013 16:59
А , дано... Достатъчно мамиха!
цитирай
6. gosho568 - 2. brym4ence87 - Надявам се да има промяна. ;-)
18.02.2013 16:59
Аз също! Поздрави! ;)
цитирай
7. gosho568 - 3. gogi6666 - Време е.
18.02.2013 17:01
Да! И аз така смятам!
цитирай
8. gosho568 - 4. anin - Дано,
18.02.2013 17:02
Аз мисля, че ще има някакъв резултат накрая! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533063
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939