Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 22:47 - Гръцката държава ще рухне напълно без еврото
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 1190 Коментари: 3 Гласове:
2



За две големи заплахи, пред които ще бъде изправена еврозоната, ако Гърция се оттегли от валутния съюз, пише в анализ британското списание "Икономист".

Списанието посочва, че централните банкери вече открито обсъждат възможността за излизане на Гърция от еврозоната, което има и нарастващ брой привърженици. Те смятат, че Гърция ще спечели от една по-евтина валута и че създаването на по-тесен фискален и финансов съюз между останалите членове на еврозоната ще бъде по-лесно без страна, която на първо място изобщо не би трябвало да се присъединява.

"Грешно е обаче да се претендира, че излизане на Гърция е лесен или желателен изход. Преди да е прекалено късно, гръцките политици трябва да бъдат честни за това какво значи едно излизане на Гърция" от еврото, пише "Икономист". "А политиците в Европа трябва да действат по-смело, за да защитят останалата част от еврозоната в случай на най-лошото", допълва списанието.

"Икономист" посочва, че със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии, като изтъква, че ако Гърция се оттегли, ще й е необходимо "дори по-силно лекарство".

Гърция може и да е малка страна, но едно излизане на Гърция от еврозоната няма да е малко събитие и ще струва на европейските банки, фирми и данъкоплатци много пари, пише още списанието.

Първата от заплахите, които "Икономист" вижда в излизането на Гърция от валутния съюз, е заразата. Вече никой не вярва, че ръководството на еврозоната е готово да вземе подходящите мерки, за да убеди пазарите, че никоя друга страна няма да излезе от валутния съюз. Европейската централна банка е единствената надеждна защита срещу широката зараза и разпад на еврозоната, но никой не знае точно доколко тази банка е склонна да направи всичко, за да запази стабилна банковата система.

Другата заплаха е, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до пълно рухване на гръцката държава.

Политическата ситуация е вече хаотична и ще стане още повече такава, ако страната се оттегли от валутния съюз.

Ако една рухваща политическа система не може да управлява финансовите си проблеми, ще е нужно печатане на пари.

А то ще предизвика катастрофална хиперинфлация, която сериозно ще влоши икономиката на Гърция, смята "Икономист", цитиран от БТА.


Източник: Dnes.bg




Гласувай:
3



1. enjoy6 - Настройката на самите гърци е
19.05.2012 13:24
за излизане от еврозоната и налагане на драхмата
като парична единица.Може би поради тази причина миналата седмица
изтеглиха толкова много влогове от банките.Имам приятели в Гърция, с които
разговарям често, най лошото е, че те не осъзнават или не искат да осъзнаят голата истина за състоянието в което се намират и продължават да щракат с пръсти!:(

цитирай
2. gosho568 - Те не падат духом пред нищо.
19.05.2012 20:55
И все пак си мисля, че поне ако ние така си отстоявахме правата ще живеем поне малко по-добре от сега и няма да ни правят на маймуни!!!
цитирай
3. shtaparov - Нека рухне
24.06.2012 14:55
Нека рухне- и без това не ни е изтрябвала,че само ни се пречка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536159
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939