Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 20:53 - Денят 29 август: ден на Свети Йоан - Пророк, Предтеча и Кръстител Господен
Автор: gosho568 Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.08.2009 20:53


Днес църквата и вярващите прославят първия измежду новозаветните пророци, убит от злочестивия и престъпен цар Ирод на днешния ден. Затова се пази строг пост от истински вярващите. А защо се смята за велик празник?

Св. Йоан обяви на хората, че Господ Иисус Христос идва на света не само като Спасител, но и като Осветител и като Съдия на света. В Неговата ръка са секирата и лопатата: Господ ще очисти земното гумно в деня на Страшния съд и ще отдели пшеницата от плевелите, праведниците от грешниците. Всичко това бе открито на великия и славен пророк, Предтеча и Кръстител Господен. Затова днес го славим като новозаветен пророк.   Първият апостол, който вижда Светия Дух да слиза от небето над Господа Иисуса, когато Го кръщава в Йордан, Го обявява за Син Божи и Спасител на света. Той е и първият евангелист сред евангелистите. Той пръв изявява на света и посочва Носителя на всички благи вести за човешкия род - Господа Иисуса Христа.
Самият Господ Иисус Христос е Евангелие на небето и земята, Божие евангелие за човеците в този свят. "Ето Агнецът Божий, Който взима греховете на света". Цялото Евагелие светият Предтеча изразява с няколко думи.
  Гледайки на изток, към целия човешки род от Адама до наши дни той казвал: "Покайте се, защото приближи се Царството небесно". Царството небесно? - ето Го - то е Господ Иисус Христос от небето. В Него е Царството небесно.   Гледайки на запад и виждайки хора, потънали в грехове и смърт, той ги призовавал: "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно".   Обърнал погледа си на север и юг - същите хора - всичките роби на греха, роби на смъртта, роби на дявола. На всички възвестил славното, святото и спасително евангелие: "Хора, покайте се, защото се приближи Царството небесно". Такъв евангелист, имащ велика сила, - такъв!
Да, светият Кръстител е първият християнски изповедник, а след него като след кормчия, вдъхновител - вървят хиляди и хиляди славни изповедници Христови на този свят. Велика тайна се крие в този празник, подобно на това, как нишките се простират през тъканта и я съставляват.

Източник: Actualno.com


image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535187
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939