Прочетен: 3043 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 17.05.2009 17:20
Калцият в твърде големи количества е вреден за мозъка
Всички знаят, че калцият укрепва костната тъкан, но последните изследвания на учени показват, че не трябва да се увличаме твърде много в употребата на продукти, съдържащи този елемент.
Калцият, който се съдържа в големи количества в млечните продукти, може да повлияе негативно на мозъка. Според експертите, той често става причина за нарушения на умствената дейнос, като свива съдовете, а това води до слабоумие при възрастните хора. Витамин D, който помага за усвояването на калция, само задълбочава проблема. Съвкупността от тези вещества води до неприятни последствия.
Тези изводи са направени на основата на редица експерименти, в които са участвали възрастни хора на възраст от 60 до 86 години. В хода на изследването се е оказало, че хората, употребяващи повече калций и витамин D, имат значително повече поразени тъкани в мозъка. А колкото повече са те, толкова по-голяма е вероятността от възникването на слабоумие.
Според специалистите, наслоенията на калция предизвикват запушване на кръвоносните съдове, а това влияе на мозъчната дейност, тъй като се намалява притока на кръв.
Във връзка с нарушенията на когнитивните функции на главния мозък се увеличава рискът от сърдечно-съдове заболявания. Ето защо възрастните хора по-често са подложени на инсулт.
Доктор Марта Пейн от университета “Дюк” в Северна Калифорния, която е участвала в изследването, отбелязва, че “лекарите са силно обезпокоени от последствията от голямото количество калций, особено поради факта, че рекламата призовава той да се употребява колкото се може повече”.
Според учените, ако хората се запознаят с новите резултати от тяхното изследване, те могат да се предпазят от много заболявания.
Специалистите са убедени, че възрастните хора трябва внимателно да следят своята диета. По възможност те трябва да намалят употребата на млечни продукти, портокалов сок и житни култури, богати на калций, както и да се въздържат от големи количества морска риба и черен дроб, съдържащи много витамин D.
Най-полезните за организма напитки
Зелен чай
Полза: намалява риска от възникване на остеопороза, рак, сърдечно-съдови заболявания. В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, които защитават клетките от вредното въздействие и неутрализират свободните радикали. В него се съдържа флуор, който заздравява костите и влияе благотворно на зъбите.
Калории: 0
Чай от мента
Полза: помага при разстройства в стомаха, облекчава коликите, способства за храносмилането, помагайки на храната да преминава през стомашно-чревния тракт. Ментата притежава противоспазмено действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.
Калории: 0
Мляко с 1% масленост
Полза: в млякото се съдържат сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини и затова този продукт се усвоява бавно, а вие усещате ситост продължително време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Съдържащият се в млякото калций способства за доброто усвояване на витамин D, а освен това той помага на клетките да изгарят мазнините – следователно спомага за нормалното намаляване на теглото.
Калории: В чаша мляко (250 г) – 120 калории.
Соево мляко
Полза: намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини, съдържащи се в него, намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите, но пълната замяна на краве със соево мляко ще предизвика недостиг на калций и витамини А и D. В такъв случай е необходимо да си купувате соево мляко, обогатено с тези микроелементи. В соята се съдържат фитоестрогени, които са свързани с риска от възникването на рак на гърдата (при това заболяване употребата на соево мляко трябва да се обсъди с лекуващия лекар).
Калории: 81 ккал в 250 г от продукта.
Горещ шоколад или какао
Полза: подобрява настроението и предпазва от възникването на сърдечно-съдови заболявания. В какаото се съдържат много полифеноли, които защитават клетките от действието на свободните радикали. Употребата на горещ шоколад увеличава производството на хормона серотонин (неговото ниско ниво влияе отрицателно на настроението).
Калории: около 195 ккал в 250 г готов продукт и 115 ккал в сместа на прах.
Доматен сок без сол
Полза: предпазва от много видове рак. Известно е, че в продуктите от преработените домати се съдържа в много по-голяма концентрация ликопен, отколкото в суровите. Ликопенът се асоциира с намаляване на риска от възникване на рак в устната кухина, белите дробове, стомаха, черния дроб, гърдата, шийката на матката, стомаха и правото черво. Освен това ликопенът защитава сърцето от въздействието на свободните радикали, намалявайки с това вероятността от възникването на сърдечно-съдови заболявания.
Калории: 43 ккал в 250 г
Портокалов сок
Полза: съдържащият се в сока витамин С повишава имунитета, според някои изследвания предпазва от заболявания, сред които катаракта и рак. Този сок е и превъзходен източник на фолиева киселина, необходима за предотвратяването на дефекти в развитието на плода по време на бременност.
Калории: 115 ккал в 250 г
18.05.2009 12:37
Информирайте се повече преди да публикувате.
Против млякото се изказа и доктор Емилова.Други пък го препоръчват...
Мое мнение,че не е редно така радилакно да се отрича или препоръчва този или онзи продукт .Всичко има значение-географска област ,индивидуална особеност на организма,обмяна ако щете.Но статията е интересна-благодаря :)
2. Денят 24 април: Изстрелването на Хъбъл
3. Cheryl Cole - Fight For This Love
4. Днес е Гергьовден!
5. 29 април: Международен ден на танца
6. Екскурзия до Трън
7. Клисурски манастир "Света Петка"
8. Екскурзия до Залцбург
9. Херенхимзее - дворецът в езерото
10. Любляна - градът на мостовете
11. Ура! Британският премиерски котарак уби първата си мишка
12. Десет години ансамбъл "Българе"