Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2014 13:48 - 296 г. от рождението на Мария Анези
Автор: gosho568 Категория: История   
Прочетен: 1331 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мария Гаетана Анези e италианска математичка, една от най-значимите жени в историята на математиката. Добива известност със своя учебник по диференциално смятане и изучаваната от нея крива от трета степен версиера, наречена още „къдрица на Анези“.

Родена през 1718 година в Милано в семейството на баща, професор в Болонския университет, Мария Гаетана от малка получава добро образование, като изучава математика и древни и източни езици. До тринадесетия си рожден ден вече владеела гръцки, иврит, испански, немски и латински. Знае се, че на 9 години тя изнася на латински език беседа, посветена на достъпа на жените до висше образование. Баща ѝ имал силно влияние над нея през целия ѝ живот и тя никога не сключва брак и не напуска родния си дом.

Анези имала късмет, че открила добър учител по математика в лицето на монаха Рамиро Рампинели, преподавател в университетите в Болоня и Рим. Под негово ръководство тя изучава трудовете на французите Гийом Франсоа дьо Лопитал и Шарл Рене Рейнo (Charles Renй Reyneau), и се вдъхновява за написването на своя известен двутомен учебник „Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana“ („Основи на анализа за употреба от италианската младеж“). В първия му том се разглеждат крайните величини, а във втория — безкрайно малките. В частност, доказва, че всяко уравнение от трета степен има три корена. Учебникът е завършен през 1745 година и изпратен за рецензия от Якопо Рикати и неговия син Винченцо Рикати, а три години по-късно — издаден. Този труд прави голямо впечатление на математическата общност в Европа. В рецензия на Парижката академия на науките е отбелязано умелото, стройно и хомогенно изложение, с което са представени резултатите на много математици, използвали за доказателствата си твърде разнообразен математически инструментариум. Впечатлен е и папа Бенедикт XIV, който в писмо до Анези заявява, че трудът ѝ ще прослави Италия и академията в Болоня.

През октомври 1750 година тя получава покана да ръководи катедрата по математика там, но възпрепятствана от своя властен баща, тя така и никога не приема поканата. Две години по-късно той умира, но Анези вече е взела решението да отдаде остатъка от живота си на болногледачество и благотворителност, като отваря дом за възрастни бедни жени. Похарчила цялото си състояние за благородната кауза, през 1799 година тя умира в пълна мизерия в хосписа, който някога е управлявала.

image






Гласувай:
17



1. donchevav - Удивителна личност! Каква биог...
16.05.2014 15:41
Удивителна личност! Каква биография, каква отдаденост на нещата в живота, които истински цениш! Поздрави!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
16.05.2014 20:03
Не знаех за тази личност... Жалко, че е починала по този начин!...
цитирай
3. gosho568 - 1. donchevav - Удивителна личност! Каква биог...
17.05.2014 19:13
Напълно съм съгласен с твоето мнение! Уникална личност!
цитирай
4. gosho568 - 2. mt46 - Поздрав!...
17.05.2014 19:15
Да, много жалко! Такива постежения има в науката и е много жалко, че е имала такава съдба в последствие. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1535808
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939