Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2016 16:39 - 15 февруари - Международен ден на скаутите
Автор: gosho568 Категория: Други   
Прочетен: 3237 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Скаут (англ. scout) в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение.

Скаутското движение наброява повече от 28 милиона деца и юноши в многобройни клубове и организации по света, включително и България.

Основите на скаутската организация са поставени през 1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън-Пауел от Гилвел създава първият скаустки отряд който наброява 7 момчета от градските улици, като ги завежда на скаутски лагер на остров Браунси. Децата приемат скаутската идея като своя и поставят началото на движение на скаутите по света.

Организацията на скаутското движение има три нива – Световна Организация на Скаутското Движение, и Национални организации. И трите нива са структурирани по приблизително еднакъв начин: Общо събрание – Съвет – Членове.

Числеността на Скаутите в цял свят – водачи и млади участници – се оценява на около 40 милиона души, което поставя движението на едно от първите места на младежките организации. Движението е застъпено в 154 страни по цял свят, които са разделени на пет региона – Европа, Евразия, Интер-Америка, Африка и Азия-Пасифичен.

Световната скаутска конференция е висшият ръководен орган на скаутското движение. Свиква се на всеки три години. Участват делегати от всички страни-членки на СОСД (WOSM). Всяка страна се представя директно със своята делегация. При изборите, всяка национална делегация има право на 6 гласа, които могат да бъдат разделени, ако членовете на дадена делегация имат различно становище по даден въпрос. Световната скаутска конференция избира ръководният си орган и председател. Ръководният орган е Световният скаутски съвет, съставен от 12 члена. Всеки поредна ССК избира и сменя само половината от членовете за да се осигури запазване на традицията. На конференцията се обсъжда развитието на Организацията през следващият период от три години, приемат се нови национални организации за членове, замразява се или се прекратява членството на национални организации, нарушили конституцията на СОСД или пресрочили плащането на членският си внос към нея. От всека страна-кандидат само една Скаутска организация се признава като Национална и приема за член. Седалището на СОСД и на Изпълнителното бюро е в Женева, Швейцария.

Скаутските региони имат за цел да улеснят прилагането на решенията на Световната Скаутска Конференция в даден географски или културен регион, както и да подпомагат Националните скаутски организации от региона в тяхното развитие. Регионите представляват мрежа за подкрепа и свръзка, те не са орган, който взима решения.

Европейският Скаутски Регион има свое седалище в Женева. Региона наброява 2 милиона члена от общо 40 милиона члена по света. Той представлява третият по големина регион след Азия-Пасифичният и Интер-Американският, но голяма част от европейските скаутски организации имат стародавна традиция в генерирането на нови идеи и за развитието на движението, с което подпомагат цялата Организация.

image

 






Гласувай:
16



1. kvg55 - Във времето на моето детство ска...
15.02.2016 18:29
Във времето на моето детство скаутското движение не беше познато унас, но това не значи, че не сме ходили в гората, не сме палили огън и спали в палатка.
цитирай
2. gosho568 - 1. kvg55 - Във времето на моето детство ска...
15.02.2016 21:47
Важното е, че си бил сред природата - по един или друг начин... а, в днешно време хората не могат да се откъснат от тия пусти технологии и през повечето време природата я наблюдават на десктопа си - като уолпейпър... Поздрави! ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533039
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939