Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 10:00 - Честит имен ден на Константин и Елена!
Автор: gosho568 Категория: Други   
Прочетен: 2006 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой празнува

На този ден имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Елица, Еленкo, Коста, Кунчо, Елин, Илона, Койчо

Произход на празника:
Църквата почита паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. Константин се смята за първият християнски римски император. Преданието разказва, че майка му - царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.
 
Как се празнува:
В чест на св. Константин и майка му св. Елена жените правят обредни курбани - ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие. Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии - съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.
 
Християнският празник на Св. св. Константин и Елена, който се чества на 21 май, е свързан с разнообразни фолклорни обичаи. В Родопите, където основен поминък е било овцевъдството, на този ден стадата се извеждат към летните пасища. В земеделските райони на Тракийската долина обредите предпазват реколтата от градушка. Особено атрактивен е този празник в района на Странджа планина, в най-югоизточния край на страната, където се изпълняват нестинарски ритуали.
 
Кулминация на нестинарския празник е играта върху жарава на босоноги нестинари. До този върховен момент обаче се стига след продължителна обредна подготовка, дни преди празника. Самите нестинари преминават през свои ритуали за духовно и телесно пречистване – с пости, с уединение и вглъбяване. Така те постигат духовен контакт със своите покровители - светците Константин и Елена. Нестинарите вярват, че тези светци ги закрилят и водят през огъня във върховния момент. С тяхната икона в ръце нестинарите играят върху жаравата. Изпълнителите на огнения обред се смятат за посредници между светците и хората. За да се подготви за празника се избира икона, която предварително се измива символично с вода от свещения нестинарски извор. После “обличат” иконата със специална “риза” – украсена с везмо калъфка от плат, окичват я с гердани от сребърни и златни монети.



Тагове:   ден,   имен,   елена,   константин,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536277
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939