Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 12:38 - Българските политици широко отвориха вратите за засилване на турското влияние в региона
Автор: gosho568 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3522 Коментари: 11 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Брюксел не искаше членките на ЕС да купуват газ директно от производителя – Русия, ще го купуват от посредника – Турция. Елементарната логика показва, че когато по веригата има включен посредник, газът става по-скъп.

След общата конференция за медиите Реджеп Ердоган и Владимир Путин европейските медии експлодираха. Тежко е да се избере какво заглавие да се изведе от договореното между турския и руския президенти. Игор Панарин чак написа, че това е историческа дата, защото „Путин изведе Турция от многовековното тайно британско управление“.

След дълго подготвяната двустранна среща има няколко конкретни резултата: първо, търговският обмен между двете страни вече ще се извършва в националните валути; второ, очевидно приближаване по отношение на сирийската криза; и трето, между тях беше подписано стратегическо енергийно споразумение. Последното значи, че от 1 януари 2015, Турция ще купува руски газ на преференциални цени, с 6 % надолу, а от Русия до Турция ще бъде изграден нов газопровод с капаците от 63 млрд. куб. м. годишно. Да напомним, че същият капацитет имаше и проектът „Южен поток“. Следователно вместо „Южен поток“ Русия се подготвя за преориентиране към нов проект.

Кой какво спечели и загуби?

Несъмнено Русия и Турция излизат от ситуацията като победители. Русия и в бъдеще ще продава 63 млрд. к.м. годишно през стратегическите си тръби в Черно море. Вместо през България, Сърбия, Унгария и Австрия, руския газ ще се продава на страните членки на ЕС през Турция, което променя плановете на много страни, но не и на Русия.

Турция дългосрочно решава въпроса за своята енергийна сигурност и няма нужда да влиза в други, неизвестни, скъпи или рискови проекти. Освен това, заради договора за изграждането на огромно подземно хранилище за природен газ на турско-гръцката граница, в близките десетилетия Турция може да стане един от най-важните дистрибутори в Източното Средиземноморие, но преди всичко на Балканите. Така българските политици, които вече години възпрепятстват началото на строителството на „Южен поток“ (защото не можеха да издържат на американския натиск), за да не се допускат засилване на руското политическо влияние в региона, със своите действия широко отвориха вратите за засилване на турското влияние. Какво означава това за геополитическото положение на България и как може да се отрази на политическата система в тази страни, не е необходимо и да се напомня.

Проблемите за Турция от това сближаване с Русия могат да предизвикат големи вътрешни сътресения. Не трябва да има съмнение, че ще бъде организирана нова „истанбулска пролет“. Досега Ердоган успява да издържи на всички удари отвътре. Остава да се види дали ще издържи още един път. Страната е заплашена, но това не е нищо в сравнение с черния облак, който е надвиснал над Европа. ЕС си играе със своята съдба, сляпо следвайки САЩ в украинската криза и си причини огромни щети. За своя сметка тя прави спънки на „Южен поток“, който Путин се опита да спаси като игра на немската карта и въвличайки Австия в цялото начинание. Това, обаче, не доведе до сериозен резултат. Затова той направи маневрата с Турция. И сега, понеже Брюксел не искаше членките на ЕС да купуват газ директно от производителя – Русия, ще го купуват от посредника – Турция. Елементарната логика показва, че когато по веригата има включен посредник, газът става по-скъп.

Освен с ниска цена на газа (и сравнително евтина работна ръка) Турция става значително по-конкурентна на световните пазари от повечето страни членки на ЕС. Трябва да се готвим за времето, когато турските компании ще взимат работата на европейците по целия свят. Понеже ЕС не искаше да позволи прекалено усилване на руското влияние на Балканите, сега ще получи умерено засилване и на руското, и на турското влияние на Балканите. Балканите, които вместо геоикономическа периферия, без стратегически тръбопроводи и стабилно снабдяване с евтини енергоресурси, ще се превърнат в дебелото черво на континенталната икономика. ЕС остави балканците да се раждат и умират в мъки, без никакви перспективи за развитие и възможност за каквото и да е дългосрочно планиране.

Практически, единственото, което ЕС може да започне да прави е да притиска Турция, по същия начин по който го правеше спрямо Русия. Или, още по-лошо, да се включи със САЩ в организацията на „истанбулската пролет“. Разумни гласове от Брюксел, вероятно биха казали, че това би било гасене на пожар с бензин, но кой ще ги слуша. Ако в Брюксел имаше разум, „Южен поток“ отдавна трябваше да се строи и не бихме се докарали до ситуацията, в която  се намираме днес.

Автор: д-р Душан Пророкович (Фонд за стратегическа култура – Белград)

/с незначителни съкращения/
Общество.нет


Четете още на:
http://www.epochtimes-bg.com/201404/14146240.html#ixzz3KvMU7594
 



Гласувай:
20



1. mt46 - Поздрав!...
04.12.2014 12:46
Всяка държава си гледа националните интереси, само българските управници обслужват чужди интереси...
цитирай
2. ravramov - Един е Ердоган
04.12.2014 12:48
и Боко Тиквата е неговият пророк, който му подари Южен поток!
цитирай
3. gosho568 - 1. mt46 - Поздрав!...
04.12.2014 14:39
Точно така! Гледат си личните интереси за сметка на народа и в полза на техния джоб!
цитирай
4. gosho568 - 2. ravramov - Един е Ердоган
04.12.2014 14:41
Истинска подлога на Ердоган е Тиквата... кой знае колко милиони ще си делкат за тези сделка! Поздрави!
цитирай
5. mt46 - http://e-vestnik.bg/21823/borisov-podpisa-tri-pati-za-yuzhen-potok-2010-2012-g-a-ne-e-vizhdal-dogovora-i-nikoy-ne-iska-ostavka-na-takav-premier/
04.12.2014 18:21
Борисов подписа три пъти за "Южен поток" 2010-2012 г., а не е виждал договора? И никой не иска оставка на такъв премиер?

4 Декември 2014

Иван Бакалов
“Нищо не мога да докладвам за “Южен поток”, защото нямам достъп до договорите по проекта”, заяви премиерът Борисов в парламента.
“…Не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на
този природен газ. Ако някой знае - Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да
ми посочи къде да го видим, прочетем”, каза още Борисов пред депутатите.
И помоли парламента да задължи правителството “силово” да получи
договорите.
Това изказване поставя под съмнение
менталното здраве на българския премиер
Да, той може да се е объркал да се вживява в ролята на опозиция и докато е премиер, но в случая надскочи себе си.

Защото при предишния си мандат той подписа три договора за “Южен поток” и най-подробно се изказваше за ползите от проекта.
През юли 2010 г. във Варна тогавашният министър Трайков подписва с
руския си колега подробна пътна карта за ускоряване на проекта “Южен
поток”, в присъствието на премиера Борисов. Договорът описва всички
по-нататъшни стъпки, учредяване на дружества, търгове, начало на
строителство, доставки и т. н.
През ноември 2010 г. България подписва с Русия междуправителствен
договор за строителство на българската част от газопровода “Южен поток”.
Борисов посреща Путин в София (който тогава е премиер). Борисов подари
на Путин куче, а Би Би Си пусна новината със заглавие “Кученце подпечата
газова сделка с руския премиер Путин” (виж тук). Подписан е и договор между БЕХ и Газпром за същото, в присъствието на Борисов и Путин.
Борисов казва на съвместна пресконференция с Путин: „С подписването
на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите
правителства в България да получават по над два милирарда долара годишно
от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании”
(виж тук). Шефът на Газпром Алексей Милер казва: “Днес “Южен поток” уверено стъпи в Европа”.
Два дни по-късно Борисов дава
интервю за “Файненшъл Таймс”,в което казва: „Този проект ще създаде нови работни места в
България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа,
транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони” (виж тук и тук).
През ноември 2012 г. България подписва окончателно инвестиционното
решение за строителството на газопровода“Южен поток“. Подписите си под
договора слагат премиерът Бойко Борисов и шефът на Газпром Алексей Милер. Подписан е и 10-годишен договор за доставка на газ. Отново следват бодряшки изказвания на Борисов колко изгодни договори е сключил.
След всичко това се пита - какво е подписвал Борисов? Не го ли е чел?
Или той подписва каквото му дадат, в паузите, докато играе мачле, задява се с журналистки или си храни кучетата?
И като премиер не е във властта му да поиска договорите или да си поиска справка?
Най-странното в случая е
липсата на реакции след това умопомрачително изказване
на премиера. И медии, и политици се държат, като че ли това е нормално, какво толкова е казал, ние си го знаем. И пак като изключение, единствен журналистът депутат Велизар Енчев зададе в парламента въпрос
на премиера как е възможно да говори такива нелепици и защо не упражнява властта си.
С премиера Борисов начело изглежда и българите въобще губят менталното си здраве и всякакво усещане за нормалност. Привикват с
напълно неадекватни изявления на премиера си, за каквито в нормална страна веднага ще му поискат оставката.
И опозиционните партии са заспали и не повдигат въпроса, и те го приемат за нормално.
А в това време културтрегери правят протест срещу някакъв шеф на комисия в парламента, от когото нищо не зависи.
цитирай
6. germantiger - В колажа - извън темата
05.12.2014 07:44
КАПУТИН подозрително прилича на българския педал Денди ;)
цитирай
7. gosho568 - 5. mt46 - http://e-vestnik.bg/21823/borisov-podpisa-tri-pati-za-yuzhen-potok-2010-2012-g-a-ne-e-vizhdal-dogovora-i-nikoy-ne-iska-ostavka-na-takav-premier/ 04.12
05.12.2014 21:53
Както винаги - далаверата е голяма и отново за сметка на народа, а не на г-н премиер Борисов... той даже си печели доста от цялата тази ситуация!!!
цитирай
8. gosho568 - 6. germantiger - В колажа - извън темата
05.12.2014 21:54
Класата и авторите ги дели, обаче... Поздрави! :)))
цитирай
9. germantiger - ...
06.12.2014 02:34
Така е - единия е просто лигав и превзет, а другия е кадър и възпитаник на партия-система на убийци.

Единия простее в нашето "пространбство", а другия в световното (и не простее нявга).
цитирай
10. troika - Манипулация
09.12.2014 07:35
Смешен анализ. Много едностранчиво. Вие, които поддържате този газопровод, кажете, от къде ще дойдат парите за построяването му и кога ще ги избием?
А за син поток, тръбата към Турция, на която не може да се запълни капацитета?
Да видим след година този пост и дали някой ще говори и ще си спомня за Син поток 2.
цитирай
11. gosho568 - 10. troika - Манипулация
09.12.2014 22:30
Подкрепяйте си, простата Тиква от ГЕРБ и ще стигнете мнооого далече... всеки нормален човек, трябва да бъде срещу тях и пагобното им управление!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1536042
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939