Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2014 15:50 - Европа въобще може да се лиши от руския пазар
Автор: gosho568 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3448 Коментари: 10 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Москва забрани доставките на месо, риба, зеленчуци и плодове, мляко, кашкавал и салами от страни на ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия за срок от една година.

Още на 8 август стана ясно, че загубите ще бъдат многомилиардни.

По изчисления на Европейската комисия, „анти-санкциите” на Москва ще засегнат износа на хранителни продукти и на селскостопанска продукция на сума 12 млрд. евро. За намерението да поискат компенсации за загубите вече обявиха Финландия, Полша, страните от Прибалтика, България, Гърция, Румъния. Но еврокомисарят по търговията Карел Де Гюхт предупредил, че Еврокомисията разполага с фонд едва от 400 млн. евро за компенсация на на европейските производители на селскостопанска продукция.

Гърция, където фермерите почти на 50% зависят от износа в Русия, в опита да се спасят от приближаващия крах в агросектора, тръгнали по-далеч от всички останали колеги от ЕС. Министърът на външните работи на Гърция, вице-премиерът Евангелос Венизелос обявил, че Атина вече води преговори с Москва за ограничение на въздействието на санкциите.

Сега може колкото е угодно да се жонглира със цифри: кой и колко в Европа ще загуби от руското ембарго, посочи аналитикът от руския Институт за световна икономика и международни отношения Владимир Оленченко. Много по-страшно е друго нещо: онова, за което сега в ЕС предпочитат да не се говори - бъдещето на европейските износители, отбеляза Оленченко:

- Те ще се лишат от пазар в перспектива. Санкциите, това не е някакво поле, което почива преди посяване. Този пазар ще бъде зает, не е важно кой ще дойде на него - белоруси, бразилци или иранци. Има много желаещи.

В Европа вече отдавна говорят за необходимостта от диверсификация на енергийните доставки, но интересно защо не мислят за необходимостта от „диверсификация на политиката и икономиката”. Поразява фактът, как проатлантическата

Върхушка на ЕС можа с помощта на Вашингтон да натрапи на целия ЕС сегашния катастрофален курс по отношение на Русия, продължава Владимир Оленченко:

- Сегашното ръководство на ЕС, на Еврокомисията начело с Барозу - това е ярко изразено евроатлантическо лоби. В него въобще не се замислят над това, какво е необходимо на Европа. Главната задача е Европа във всичко да копира и дублира САЩ.

Родни фирми фалират заради Русия или САЩ и ЕС?

Руските доставчици вече започнаха преговори за заместване на „еврокошницата” с хранителни продукти от „несанкционирани страни”. Зеленчуци и плодове сега ще се купуват в Турция, Аржентина, Армения, Египет, Мароко, Чили, Китай, Узбекистан и Азербайджан. Месо и месни продукти - в Бразилия, Уругвай, Парагвай, Аржентина и Беларус.

Що се отнася до самите руски производители, то в аграрно-промишленото лоби на Русия на сегашните санкции гледат едва ли не като на панацея от всички свои беди. Тази година руските производители в буквалния смисъл реанимират, заяви членът на комитета на Държавната дума по аграрните въпроси Александър Богомаз:

- Мисля, че ако Европа „загуби” за износа тази година на санкции, то тя въобще ще загуби пазара на Русия. Защото именно тази година ще даде на нашите селскостопански производители време, необходимо за развитие и придобиване на увереност в утрешния ден.

В ЕС вече обвиниха Москва в нарушение на правилата на Световната търговска организация, а представител на ЕС нарече санкциите на Кремъл „политически мотивирани”. Руският премиер Дмитрий Медведев на това заяви, че след всички въведени от март санкции против Русия, такава реакция е „връх на цинизма”. / bulgarian.ruvr.ru

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Източник: Епохални Времена

www.epochtimes-bg.com/201403/14070218.html

image




Гласувай:
17



1. apostapostoloff - Мастити икономисти са направили
11.08.2014 17:04
изследване на руския пазар и са стигнали до извода, че той е доста по- слаб от Белгийския.

На всичко отгоре руснаците са лъжци и мошеници, които всв се стремят да избягнат палщанията. Говоря от собствен опит. Тези нашенци, които са имали глупостта да се занимават с руснаци и да изнасят за Русия, получиха един много добър урок!
цитирай
2. gosho568 - 1. apostapostoloff - Мастити икономисти са направили
11.08.2014 17:37
Наистина сте прав! Русия, отдавна вече не е икономическа и военна суперсила, поне за мен лично... Но не съм и подозирал, че пазарът им е по-слаб от този на белгийците, защото все пак са необятна страна и имат огромно население, но лошото управление явно наистина си казва думата! Поздрави, г-н Апостолов! :)
цитирай
3. mt46 - Мда...
11.08.2014 19:32
Заради американските задници, заради нашите управници и евроглупаците ще страдаме и ние...
Поздрав!...
цитирай
4. bliz - Времето ще покаже кой е прав...
11.08.2014 19:41
Ако се абстрахираме от всичко - като личен опит или собствено мнение формирано с годините и погледнем руската реакция в момента по този въпрос, то тя е справедлива, т.к. е реципрочна на предприетото спрямо нея. Това поколение руски предприемачи са като повечето наши, но ще се променят нещата, защото си е стара истина- не прави това, което не искаш да правят на теб. Поздрави, хубава тема, актуална!
цитирай
5. gosho568 - 3. mt46 - Мда...
11.08.2014 20:19
На там отиват нещата или поне така изглежда!
цитирай
6. gosho568 - 4. blizbliz - Времето ще покаже кой е прав...
11.08.2014 20:22
Мда... и отнешението ни към тях попринцип хич не е добро и не може да очакваме от тях нещо кой знае какво... било то малко или много! Поздрави и на теб!
цитирай
7. injir - ЕС даже обвинява Русия, че я, , пр...
11.08.2014 22:19
ЕС даже обвинява Русия , че я ,,преследва,, икономически с тази забрана на ес - стоки. !? Е това е връх на цинизма.
цитирай
8. gosho568 - 7. injir - ЕС даже обвинява Русия, че я, , пр...
11.08.2014 23:03
Да, така е! Поздрави!
цитирай
9. анонимен - Off..ТЕжка дилема ,вървим безумно към Война ...
14.08.2014 21:03
Лудостта на ненормалните ционисти-рептилски сякаш никога няма да спре...!!! Преди последното си издихание ще погроми и затрие толкова много хора и ценности, че стотици години няма да могат да бъдат отново възстановени !!!
поздрави за поста ,гоше!
цитирай
10. gosho568 - 9. unarosa - Off..ТЕжка дилема ,вървим безумно към Война ...
14.08.2014 21:37
За жалост на там отиват нещата, Юле! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533162
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939